Bitten buste

Bitten Bustehovud,

Noregs Boklag 1975


Det hele startet med ”Barnetimen for de minste”. Barne- og Ungdomsavdelingen Radio, populært kalt BUA, ønsket å få bidrag til barnetimen fra distriktene.


NRK Møre og Romsdal fikk en henvendelse, og Oddgeir Bruaset utfordret meg,  og siden jeg alltid har vært svak for utfordringer, heiv jeg meg utpå.


Barnetimen ble antatt, jeg besto leseprøven, som selveste Helge Sverre Nesheim kom til Ålesund ens ærend for å være ”sensor” på. Dermed fikk jeg komme til NRK i Oslo og sitte i studio og lese inn teksten selv. Det var stas. Legendariske Else Ditlefsen var produsent. Hun fulgte meg i mange år etterpå.


Etter barnetimen motet jeg meg opp og sendte manus til Noregs Boklag. Barnetimen var skrevet på nynorsk, derfor var det naturlig å kontakte et nynorskforlag. Manus ble antatt. Det var en stor dag da jeg fikk det første eksemplaret av boka i posten. Vakkert illustrert av Eva Storsveen. Forfattersirkuset var i gang.


I Bitten Bustehovud beskriver jeg dagligdagse ting fra Humleøya, med Bitten som hovedperson. Datteren min, Monica, var modell for Bitten. Bustehovud var kjennetegnet hennes da hun var liten. Hun hadde lyse krøller som bare poppet ut og sto som en sky rundt ansiktet hennes.


Her er krøllene til Monica temmet i to musefletter.

Pappa kjem fredag,

Noregs Boklag 1977


Denne boka var også i ”Barnetimen for de minste” først.

Her har jeg flyttet handlingen til et annet, og mer dramatisk landskap: Ei lita fjellbygd ”mellom himmel og fjord”.


Nina og lillebroren Mathias er hovedpersoner. Som tittelen antyder, så har de en pendlerpappa som kommer hjem i helgene. Ellers i uka må de klare seg med mamma og bestefar, som også bor i samme hus. Det er dårlig med lekekamerater i den vesle bygda Rønnåsen, men Nina og Mathias er flinke til å aktivisere seg selv.


Og så er det jo Hilde i nabogarden. Ikke alt de to finner på er like vellykket, i alle fall ikke for mamma.


Virkelig stor dramatikk blir det da bestefar blir dårlig og må dra til sykehus i ambulanse...


Det er ikke alltid like romantisk å være barn i ei grisgrendt bygd.


 

Barnetimen

Jeg har skrevet og lest mange episoder av "Barnetimen for de minste"  i NRK".

Det var Oddgeir Bruaset,

(der ingen kunne tru at

nokon  kunne bu...)

som fikk meg igang!

                                 


Bill. merk. Bestemor,

Noregs Boklag 1979

 

Enda en barnetime som blir bok. Omgivelsene er de samme som i ”Pappa kjem fredag”. Men her er det Mathias som er hovedperson.


Da Nina og nabojenta Hilde begynner på skole, blir det veldig ensomt på Rønnåsen.


Men Mathias er flink til å aktivisere seg selv. Han prøver seg som baker, og han får være med mamma en tur til byen, og en dag kommer det fremmedfolk på besøk...


 

Sofus og Mathias,

Noregs Boklag 1980


Mathias er blitt seks år og har besøk av fetter Sofus i fra byen. Det passer veldig bra, siden Nina og nabojenta Hilde har begynt på skolen.


Sofus og Mathias finner på mye rart. Dessuten har de en hemmelighet sammen med gamle Kristine på Øvsteplassen...



Litt fra

den gang da

Bildet er tatt i syttiårene da jeg skrev de første barnebøkene. Min mor Aslaug til venstre, hun var lærer i Ålesund i mange år. Så har du meg og min datter Monica.

Dette bildet er tatt i 1940 fra kjøkkenet i Keiser Wilhelms gate i Ålesund der jeg vokste opp. Det er min mor Aslaug som vasker opp.

Joda, jeg har også  hatt min fortid som panserpike! Vi dro ofte på tur med bilen da pappa kjørte en Austin.